tirsdag 16. april 2013

LIERBUNADEN



 
Ruth Strand, fra Vestre Nøste, sto bak ideen til en egen kvinnebunad i Lier hun hadde i mange år syslet med tanken på en egen Lier-bunad. Da kommunen tok i bruk epleblomsten i stitt emblem fant Ruth Strand ut at dette kunne være hovedelementet i bunaden. Slik ble den første lierbunaden for kvinner komponert og sydd i 1974. Bunaden er registrert i Landsnemda for bunadsspørsmål, som sorterer under Forbruker- og Aministrasjonsdepartementet, i 1975, og den ble mønsterbeskyttet i 1977 av styret for Det Industrielle Rettsvern.

Bunaden er i bondeblått klede vevd ved Gudbrandsdalens Uldvarefabrikk AS.Mønsteret er i 8 forskjellige duse ulltoner.

Sølvet i Lierbunaden, som guldsmedmester Gunnar Horgen produserer på sitt verksted, har de gitt navnet St. Hallvard-sølvet. Dette er godkjent til Lierbunadene.
Sølvet er hovedsakelig håndarbeidet. St. Hallvard-sølvet er utformet og laget etter retningslinjer fra bunadnemda i Lier. Liers kommuneemblem, epleblomsten, går igjen i sølvet, såvel som den er hovedelementet i damebunaden.


 

 3 generasjoner mamma og jeg i våre Lier bunader og Frida i sin "fantasi"bunad.
 
Dette er fra Emils konfirmasjon høsten 2012.















Dinosaurer

Etter å ha strikket monsterbukse i bursdagsgave ble det litt garn igjen og med supplement av litt mer garn ble det en julegave også.
Siden min lille nevø er opptatt av dinosaurer strikket tante egen designet genser med dinosaurer på, dinosaurerene fikk til også øyne på fremsiden!



Monsterbukse

Monsterbukse strikket til min nevø!
Mønster og oppskrift er hentet litt herfra og derfra, men kul ble den.





lørdag 6. april 2013

Marius hettejakke

Mariusmønsteret er som de fleste vet i skuddet igjen. Begge mine barn har fått hver sin. Emil ville ha i de tradisjonelle fargene, mens Frida ville ha hvit, blå og mørk rosa! Fine ble dem, og ungene ble fornøyde!
Disse er strikket i viking superwash i tillfelle faren skulle finne på å vaske de..